poniedziałek, 15 września 2014

ziołowa sól - toskańska przyprawa

Dzisiaj nieco włoskich klimatów. Jeżeli tylko macie świeżą szałwię, u mnie w tym roku obrodziła, i rozmaryn - zróbcie tę przyprawę koniecznie. Zapach unoszący się w kuchni kiedy zioła schną jest fantastyczny, a zapach zamknięty w słoiczku.... Takie zioła możemy właściwie dodawać do wszystkiego, zresztą sami się przekonacie, pachną i smakują tak obłędnie, że chce się  je dodawać dosłownie do wszystkiego. Przepis zawdzięczam Marghe , a wypatrzyła go u niej Agata z Kulinarnych Przygód Gatity
A tutaj możecie zobaczyć   film 




składniki
1 szklanka po połowie liście szałwii i igiełki rozmarynu
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka grubej soli morskiej

Przygotowanie:
Miksujemy wszystko razem w robocie kuchennym, wysypujemy na tace lub duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wysuszenia daleko od słońca. Suche przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika.





4 komentarze:

  1. Doskonały pomysł, który koniecznie muszę wykorzystać:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. sól ? czy to niezbędne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba tak - bo to ma być ziołowa sól po prostu :) Można jej dać mniej

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam