sobota, 13 września 2014

Tortille zapiekane z serkiem i figami

Pyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8    placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo  - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.




składniki na 2 porcję
2 placki z 1/4  porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków) 
2 łyżki serka Almette jogurtowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
10 plasterków koziej rolady
2 figi - każda  pokrojona na 6 plastrów. 
świeży tymianek do przyprawienia
miód, oliwa

przygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st C
Placki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem.
Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia i piec ok 7 - 10 minut, aż ciasto będzie na brzegach zrumienione. Po wyjęciu plasterki figi lekko skropić miodem. Smacznego!










4 komentarze:

  1. wygląda świetnie! ja dziś robię pizzę i chyba dorzucę do niej figę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na szybką 'pizzę'!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam