poniedziałek, 29 września 2014

Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno

Przepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !



składniki ( na 1 kg mięsa)
ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa
350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)
2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam
3 ząbki czosnku- posiekanego drobno
3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku  i  pietruszki

łyżka majeranku
olej do posmarowania folii
folia srebrna

przygotowanie
Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć  kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej misce, dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak aby składniki dobrze się połączyły a mięso nieco rozkleiło.
Folię rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować olejem. Na folię przenieść mięso wstępnie uformowane w roladę. Zawinąć szczelnie i dośc ściśle  w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki








8 komentarzy:

  1. Dziękuję Beatko. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to ja dziękuję - przepis świetny :)

      Usuń
  2. Ewa. Fajnie wyszła, u mnie mocno czosnkowa, o zdecydowanym smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez lubię czosnek, następnym razem dam więcej :)

      Usuń
  3. Fantastycznie to wygląda i na pewno równie smacznie smakuje. Koperek i pietruszka na pewno dodają ciekawego smaku i aromatu. Muszę przetestować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam . Wszystkim bardzo smakowało.Jest tania i bardzo szybko się ją robi . Nastepnym razem dodam różyczki brokuła .Dzięki za przepis . Pozdrawiam Dorota .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam