piątek, 19 września 2014

Papryki faszerowane ryżem i ziołami

Bardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi się je faszeruje. Polecam!



składniki
6 podłużnych papryk
2 ząbki czosnku
ok 700 g pomidorów
1 cebula - drobno posiekana
1/2 szklanki ryżu
pęczek pietruszki
ok 15 listków mięty
1 łyżeczka suszonej mięty
sól, pieprz
oliwa z oliwek

przygotowanie
Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać pokrojone pomidory ( ok 2/3 porcji)   można podlać trochę wodą, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszka i miętą , doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią.
Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.
Pozostałe pomidory  przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie miętę. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!








2 komentarze:

  1. Jejku, ależ mi ślinka cieknie! Co za pyszności, a takie proste w przygotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, faktycznie proste i smaczne:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam