czwartek, 11 września 2014

Owoce zapiekane z koglem moglem

Wygodny pomysł na zagospodarowanie żółtek. Piekłam ostatnio bezy i zostały mi 3 żółtka. Nie bardzo wiedziałam co mam z nimi zrobić, a ponieważ borówki też w lodówce były, przypomniałam sobie o owocach zapiekanych w koglu moglu.  Deser, jak dla mnie może trochę za słodki, kogiel mogiel uwielbiałam jako dziecko, ale było to bardzo, bardzo  dawno temu. Od tamtej pory moje upodobania mocno się zmieniły. Ale  miłośnikom dużych słodkości  - polecam!




składniki ( 2 porcje )
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 - 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencja waniliowa
100 g borówek amerykańskich (lub innych owoców)

przygotowanie
Żółtka ukręcać z cukrem tak długo aż masa będzie puszysta i prawie biała. Na dnie kokilek rozprowadzić po łyżce masy, ułożyć owoce, w jednej warstwie, polać pozostałym koglem moglem.
Piekarnik nagrzać do 190st. C. Wstawić kokilki i zapiekać przez 5 minut.
Jeść ciepłe! Smacznego!









6 komentarzy:

  1. w takiej wersji kogla mogla jeszcze nie próbowałam,wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w tym roku z truskawkami. Było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie ciut za słodkie, ale i tak zjadłam całe!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam