poniedziałek, 8 września 2014

Kwiaty cukinii w tempurze

Zawsze, odkąd usłyszałam, że kwiaty są jadalne miałam ochotę zrobić takie danie. Brakowało mi jedynie możliwości kupienia kwiatów. Udało się i już wszystko wiem :) No dobrze, może nie wszystko. Kwiaty są bardzo efektowne. Całkiem smaczne, ale nie jest to nic takiego, co by mnie powaliło na kolana. Tak więc kiedyś być może znowu je zjem, ale pod warunkiem, że podane zostaną w restauracji, w jakimś ciepłym kraju. Nawiasem mówiąc, jadłam kiedyś podobnie robione kwiaty chyba w Grecji. I nie wiem czemu tak bardzo chciałam je sama zrobić  - może to jednak  z powodu ich urody - tej odmówić im nie można!




składniki
kwiaty cukinii ( u mnie 7 sztuk)
kulka mozarelli (nie zużyjemy całej)
tempura
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki  mąki kukurydzianej
szczypta soli
zimna woda gazowana
+ olej do smażenia

przygotowanie
Kwiaty cukinii delikatnie oczyść, urwać ze środka pręcik i wystające na zewnątrz zielone łodyżki.
Z kulki mozzarelli urywać po kawałku serka takiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość.
Przygotować tempurę: wymieszać  mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać  gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto ma  mieć konsystencję śmietany. W garnku lub głębokiej patelni ( mały wok)  rozgrzać olej do temperatury 175 st.C. Kwiaty cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć ok 1 min z każdej strony. 
Usmażone kwiaty cukinii odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smażone kwiaty cukinii są najsmaczniejsze na ciepło. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Ewa. Moze nie powalają na kolana, ale wygladają przepięknie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam