wtorek, 19 sierpnia 2014

Tarta z grillowanymi warzywami

Ta tarta jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam!




składniki
1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki
1 nieduża cukinia
5 kwiatów cukinii (opcjonalnie)
2  pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółty
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
1 opakowanie serka Almette z ziołami
1 jajko
szczypiorek
bazylia
pieprz, sól

przygotowanie.
Warzywa umyć. Cukinię, nieobraną, pokroić na cienkie, podłużne plastry, przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory duże pokroić na plastry grubości ok 1 cm, koktajlowe zostawić w całości.  Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć krótko  - ok 1 - 2 minut, cukinię , tak aby tylko zmiękła. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni króciutko obsmażyć kwiaty cukinii - mają tylko "zwiędnąć". Odłożyć i na tej samej patelni obsmażyć cebulę.  Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć na niej plastry pomidorów i pomidorki koktajlowe. Lekko posolić,  smażyć, aż pokażą się grillowe paski.
W misce dokładnie rozmieszać serek z jajem, dodać posiekany szczypiorek i bazylię i sporo pieprzu.
Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na  ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Jeżeli wydaje nam się, że warzywa za bardzo się podpiekają - możemy tartę przykryć folią. Podawać ciepłe lub zimne. Smacznego!










1 komentarz:

  1. podoba mi się ten pomysł :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam