czwartek, 28 sierpnia 2014

Sos curry do białej kiełbasy

Od kiedy po raz pierwszy zjadłam w Berlinie currywurst, stałam się ich dużą miłośniczką. Próbuję te smaki odtworzyć w domu. Kiełbasek curry niestety w Polsce nie spotkałam ( robiłam je kiedyś w domu) ale dobre białe kiełbasy też się w tym przepisie sprawdzą. Sos z bloga Weroniki  jest bardzo smaczny, i myślę, że będzie też dobrym dodatkiem do innych dań. Polecam!



składniki
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka brązowego cukru
2-3 łyżki przyprawy curry
400 g  - 1 puszka krojonych pomidorów
200 g ketchupu - dalam Heinza
50 ml bulionu
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili)
1 łyżeczka soli
5 sztuk białych kiełbas - u mnie domowej roboty

przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować
Dodać curry i przesmażyć razem
Dodać pomidory z puszki. Mieszając od czasu do czasu gotować około 20 minut
Następnie dodać ketchup, wlać bulion, ocet balsamiczny, Sambal Oelek i posolić. Sambal Oelek dodawać po trochu, sprawdzając ostrość naszego sosu - doprawić wg naszego smaku. 
Kiełbaski ponacinać i podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione.
Kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami. Smacznego!







6 komentarzy:

  1. Ewa. Dziś jadę na wieś po kiełbasę własnej roboty. Bardzo mi się ładnie wpasowałaś tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę :) A kiełbacha pewnie smaczna !

      Usuń
  2. mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lato się kończy, przyda się treściwe śniadanie :)

      Usuń
  3. czegoś takiego właśnie szukałem. Wyszedł wyśmienity dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, jest faktycznie smaczny :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam