czwartek, 7 sierpnia 2014

Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem

Świetna sałatka na letnie dni. Zastępuje obiad. I takie własnie dania na upalne dni są najlepsze. W moim przypadku było na dodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam!



składniki
200 g ugotowanych młodych ziemniaków
400 g ugotowanego, obranego bobu
150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
50 g wędzonego boczku
3 zielone dymki
1 czerwona  cebula
100 g dowolnego koziego sera
sos
3 łyżki  jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku, posiekane
parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu
sól, pieprz

przygotowanie
Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany,  zostawiamy w całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym serem, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam