wtorek, 12 sierpnia 2014

Sałatka pomidorowa z granatem

To najlepsza pora na sałatki z pomidorów. Pomidory są teraz najsmaczniejsze, a i wybór różnych  gatunków coraz większy. Chciałam zrobić sałatkę jaką znalazłam na stronie Ottolenghi, niestety nie miałam melasy z granatów, zastąpiłam ją 100 % sokiem z granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych pomidorów  -  ja miałam  i  żółte i czerwone i ciemne -  Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.




składniki 2 porcje
500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).
½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starte
Niecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)
1 łyżka białego octu winnego
niecała łyżka melasy z granatów (użyłam bio soku z granatów)
3 łyżki oliwy z oliwek
ziarenka granatu z ½ owocu
świeże listki oregano, lub suszone, do posypania
sól, pieprz


przygotowanie
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę.  Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Sosem polać pomidory i delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami granatu i oregano. Smacznego!











2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam