niedziela, 31 sierpnia 2014

Przystawki z kwiatów nasturcji

Pierwszy raz udało mi się kupić kwiaty nasturcji. Okazało się, że w smaku przypominają nieco rzeżuchę, są jednak od niej znacznie ładniejsze. Nie bardzo miałam ochotę na dodawanie kwiatów do sałatki - obawiałam się że ich smak gdzieś się zagubi. I tak powstał pomysł na małe, proste przystawki - niewiele składników, a efekt smaczny i efektowny. Polecam!




składniki (dla 2 osób)
Faszerowane kwiaty nasturcji
12 - 13 świeżych kwiatów nasturcji
2 łyżki serka naturalnego Almette
40 g wędzonego  łososia, posiekanego
1 łyżeczka kaparów - posiekanych
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
ogórkowe przystawki
6 plasterków zielonego  ogórka - ze skórką
6 łyżeczek serka naturalnego Almette
6 małych plasterków łososia wędzonego
6 kwiatów nasturcji
koperek do posypania


przygotowanie
Faszerowane kwiaty nasturcji
wymieszać ser z pozostałymi składnikami farszu ( kapary, łosoś, sok  cytryny, sól i pieprz). Do kwiatów wkładać po łyżeczce farszu, płatki owijać wokoło.
ogórkowe przystawki
Na plasterku ogórka położyć łyżeczkę serka, posolić i popieprzyć, na to ułożyć plasterek łososia i kwiat nasturcji. Posypać koperkiem Smacznego!









4 komentarze:

  1. Nigdy nic nie robilam z kwiatow nasturcji,a w ogodzie sieje je co roku:) Jesli smakuja jak rzezucha,to musza byc niezle ,a Twoj pomysl jest swietny:) Musze wyprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak masz własne to najlepsze :) U mnie jakoś nigdy nie chcą wyrosnąć

      Usuń
  2. piękne nasturcje! jestem bardzo ciekaw jak smakują bo nigdy nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłam pierwszy raz :) Tak jak pisałam, jak dla mnie trochę rzeżucha!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam