piątek, 29 sierpnia 2014

Placek z pomidorami

Świetne, letnie danie. Ciasto jest bardzo chrupiące - wyjątkowo smaczne. Bardzo mi się te placki podobały, wytrawne, pachnące dobrymi, letnimi pomidorami. Trzeba je upiec teraz, bo pyszne pomidory wkrótce się skończą .
Przepis znalazłam tutaj  



składniki
na ciasto
250g mąki
113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko
1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody
+ śmietana kremówka, do posmarowania ciasta
Do wypełnienia
60 g świeżo startego parmezanu
60 g  serka śmietankowego, (wymieszałam zwykły z kozim)
60 g  majonezu
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka świeżych liści tymianku  ( pietruszki, szczypiorku)
świeżo zmielony czarny pieprz
ok 400 g  pomidorów, najlepiej różnych, pokrojonych w plasterki 6 mm grubości
+opcjonalnie trochę podsmażonego boczku

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 ° C.
Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 20 -30 minut.
Przygotować nadzienie serowe: W misce wymieszać parmezan, ser, majonez, cebulę, tymianek, pieprz do smaku - podzielić na dwie części.
Pomidory pokroić w plastry, podzielić na dwie części.

Wyjąć kawałki ciasta z lodówki.  Na posypanym mąką blacie, rozwałkować każdy kawałek na koło o średnicy ok 25 cm. Przełożyć na papier do pieczenia. Można też wałkować od razu na papierze - tak jest nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory.
Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować  ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnika
Piec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest złote. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!







Warzywa psiankowate 2014

9 komentarzy:

  1. mmm... pyszne, uwielbiam takie wytrawne placki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste do przygotowania, a jaki efekt! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) to bardzo smaczna tarta !

      Usuń
  3. Ale to smaczne :) Robie jutro na obiadek :D

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, muszę koniecznie taką przyrządzić, póki jeszcze tyle pomidorów w ogródku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam