niedziela, 10 sierpnia 2014

Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

Smaczna przystawka. Farsz trzeba dobrze doprawić pieprzem, żeby pieczarki nie były mdłe. Robiłam 4 duże grzyby Portobello, ale farszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również  na zimno.
Inspiracją był przepis z tej strony





składniki
4-6 dużych pieczarek, użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. 
oliwa z oliwek
250g  ricotty
50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych
12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki
40 g tartego parmezanu
2 łyżeczki posiekanego oregano
2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracji
sól i pieprz
1 jajko, lekko roztrzepane

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. 
Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce.
Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie. 
Piec grzyby ok 15-20 minut, aż wierzch będzie przypieczony na złoty kolor a grzyby będą miękkie. Wyłożyć  na talerz  i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą lub pieczywem. Smacznego!
Uwagi. Następnym razem pomidory i oliwki posiekam zdecydowanie grubiej, inaczej zaczynają z serkiem tworzyć zbyt jednolitą masę.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam