wtorek, 26 sierpnia 2014

Bulgur z pomidorami

Od kiedy odkryłam bulgur, stał się on naszym ulubionym  dodatkiem  do różnych dań. Właściwie jest tak smaczny, że mogę go zjadać bez żadnego doprawiania. Jednak ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Bulgur z pomidorami. Pyszny! Zróbcie koniecznie!
Przepis znalazłam tutaj





składniki
1 szklanka kaszy bulgur
ok1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody
2 dojrzałe pomidory
1 cebula
sól, chili
oliwa z oliwek

przygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory pokroić na małe kawałki i  i podsmażyć je razem z cebulą na odrobinie oliwy w dużym rondlu.
Po kilku minutach, dodać opłukaną wcześniej kaszę.
Mieszać przez trzy lub cztery minuty.
Wlać do garnka bulion (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania)  dobrze wymieszać.
 W tym momencie.Można też dodać kilka płatków chili lub chili w proszku
Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką
Gotowanie  bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje, (jeżeli nadal jest twardy płyn uzupełniamy) a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarł do dna garnka. Smacznego!






3 komentarze:

  1. to cos dla mnie , przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis ,bardzo smaczna 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój ulubiony przepis na bulgur! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam