środa, 6 sierpnia 2014

Białe gazpacho

Trochę inny chłodnik. Winogrona powodują, że jest nieco słodkawy, czosnek nadaje ostrości, a migdały i chleb dają przyjemną fakturę. Polecam! 
Inspiracją był przepis ze strony Eating Well



składniki (4 porcje)
300 g  ogórków 
400 g  zielonych winogron
1 kromka białego chleba, skórka odcięta
2 szklanki bulionu z kurczaka 
1  melon pozbawiony pestek i skórki
1/2 szklanki płatków  migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni 
3  ząbki czosnku
2 łyżki oliwa z oliwek 
2 łyżki białego octu winnego
3/4 łyżeczki soli

przygotowanie
Odłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy  - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. 
Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na  puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, ​​6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce,  przykryć i chłodzić w lodówce,  co najmniej 2 godziny, do jednego  dnia.
Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego!

Uwagi: prażone migdały: całe migdały rozłożyć  na blasze i piec w temperaturze 180 ° C, mieszając raz, ok 7 do 9 minut. Migdały w płatkach lub małych kawałkach lub prażyć  w małej suchej  patelni na średnim ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią , od 2 do 4 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam