środa, 20 sierpnia 2014

Bakłażany z sosem maślankowym i granatem

Dania przygotowane przez Yotam'a Ottolenghi obserwuję w internecie od dawna. Może wynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały sklepik w którym sprzedawano znakomite, świeże i niezwykle kolorowe sałatki , ciastka i babeczki . Od tamtej pory sklepiki się rozrosły, właściciele wydali parę książek i pojawili się w mediach. A ja z podziwem czytałam przepisy - pamiętając smak i wygląd ich potraw - ale jakoś nie mogłam zdecydować się na ich wykonanie. Przełamałam się dzięki blogowi Kulinarna pasja Hani Kasi. Pojawiły sie na nim przepisy Yotam'a Ottolenghi (i linki do filmów), i wszystkie są tak smakowite, że trzeba było zacząć. Bakłażany są pyszne! Nie wolno jedynie żałować oliwy - trzeba dać jej dużo. Sos maślankowy to prawdziwe odkrycie - będzie świetny do wielu innych dań. 




składniki
2 duże i długie bakłażany (użyłam czterech małych)
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1 i 1/2 łyżeczki  tymianku  plus kilka całych gałązek do dekoracji
 sól morska i czarny pieprz
1 granat
1 łyżeczka przyprawy za'atar
sos
9 łyżek maślanki
Pół filiżanki jogurtu greckiego
1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania 
1 mały ząbek czosnku, roztarty
1 szczypta soli

przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić bakłażany wzdłuż  na pół ,zostawiając ogonki.  Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną  kratkę , nie przecinając skóry.
Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka posmarować bakłażany oliwą  - obficie, nie żałować. .Posypać listkami tymianku cytrynowego,  posypać solą i pieprzem . Piec 35 do 40 minut, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny i ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować granat i sos. Granat przeciąć w poprzek na pół.. Przytrzymać połówkę nad miską, uderzać  drewnianą łyżką w skórę granatu, aż nasionka zaczną wyskakiwać.Ja zastosowałam metodę tradycyjną  - wydłubałam ziarenka palcami.
Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu. doprawić sola i  schłodzić do czasu, aż będzie potrzebny.
Bakłażany podawać polane sosem, posypane tymiankiem, za'atarem, skropione oliwą i posypane duża ilości nasion granatu.  Smacznego!
Warto obejrzeć  film na którym  danie przygotowuje Y. Ottolenghi , autor przepisu.









Warzywa psiankowate 2014

6 komentarzy:

  1. Ewa. O Jezu!!! To musi być pyszne! Chyba lecę po bakłażany i będę robić jak skończę się bawić z ogórkami. Nie mam tej przyprawy. Da się to jakoś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie, ale myślę że i bez niej będą pycha

      Usuń
  2. Wspaniały przepis. Narobiłaś mi apetytu ;) Dziękuję za kolejny przepis zgłoszony do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić - pracy mało a efekt smaczny!

      Usuń
  3. Pyzne baklazanki:) Takie proste,a smakuja na pewno fenomenalnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to prawda :) Przepisy Y.O. są super!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam