niedziela, 13 lipca 2014

Zupa z kurkami

Smaczna zupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam czystą. Gotowałam wg przepisu  Magdy Gessler, zmieniłam nieco proporcje składników.




składniki
200 g kurek
300 g ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
1 l wywaru mięsnego, bulionu
liść laurowy
ziele angielskie
sól pieprz

przygotowanie
Przygotować kurki.  Dokładnie oczyścić ( najwygodniej  metodą),  rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. W międzyczasie wywar wlać do garnka, dodać  obrane, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki,  marchewkę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek . Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut.  Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać, mieszając, aż cebula i grzyby lekko zmiękną. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut.  Zupę można zabielić śmietaną. Podawać posypaną pietruszką. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Och,jak dawno nie robilam zupy z kurek! Twoja wyglada niezwykle apetycznie,mniam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam