środa, 2 lipca 2014

Zupa z koprem i ziemniakami

Pachnąca koprem i kminkiem zupa z ziemniakami. Może nie najładniejsza, ale dla mnie, miłośniczki i kopru i kminku - świetna! Aby można było cieszyć się nią cały rok, warto koper zamrozić. Oczywiście, najlepsza będzie, jeżeli użyjemy dobrego, mięsnego wywaru.




składniki
500 g ziemniaków ( u mnie młode )
ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołu
łyżka kminku
 pęczek kopru
1/2 pęczka koperku (  część odłożyć do posypania zupy)
mały por, tylko biała część
3 łyżki śmietany 18%
łyżka masła
sól, pieprz do smaku

przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty por pokroić w półplasterki.
Do garnka z bulionem włożyć koper, dodać kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć, dodać ziemniaki i por, koperek. Gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż ziemniaki będa miękkie. Po ugotowaniu, ziemniaki lekko rozgnieść praską do ziemniaków, dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę.  Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić solą i pieprzem, do smaku. Zupę podawać posypaną świeżym  koperkiem. Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam