czwartek, 24 lipca 2014

Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami

Pyszna tarta z jogurtem, jeżynami i malinami na pełnoziarnistym spodzie. Przepis na spód ze strony Moje Wypieki rewelacyjny, wykorzystam jeszcze nie raz.  Tarta jest niesamowicie smaczna !




składniki:
kruche  ciasto
225g mąki pszennej razowej
150 g masła, zimnego
50 g cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie jogurtowe:
500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki wody pomarańczowej
3 łyżki cukru pudru 
1 łyżka miodu

 na wierzch
ok 400g owoców  - malin i jeżyn
cukier puder do posypania

przygotowanie
Formę na tartę  posmarować grubo masłem. 

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło,  cukier i sól. 
Rozcierać palcami masło z mąką  aż powstaną drobne okruchy ciasta,   szybko zagnieść  w kulę. Najwygodniej jednak  wyrobić ciasto w robocie - wyrabiamy do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Ciasto zawinąć w folię  i  włożyć do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki  ciasto ułożyć  na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy. 
Zdjąć folię i  położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta  - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika. 
nadzienie
wszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, - opadnie. Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy masa ścięła się na całej powierzchni tarty. Tartę wystudzić , wstawić na dwie godziny do lodówki.
Ułożyć owoce, posypać cukrem pudrem, podawać . Smacznego!

Uwagi: Tartę piekłam w formie o średnicy 23 cm. Myślę że spokojnie można ja robić w nieco większej -  i ciasta i nadzienia wystarczy. Mojego nadzienia było wręcz za dużo.









4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję , i nie była zła :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam