sobota, 5 lipca 2014

Sorbet truskawkowy

Nareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.
Przepis podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki




Składniki:
80 dag truskawek (mogą być zamrożone)
2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców)
1/3 szklanki soku z cytryny
1 łyżka wódki (dałam owocową )


przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce.
Ochłodzoną masę przelać do dowolnego, zamykanego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Podczas mrożenia kilka razy wyjąć z zamrażarki i miksować, by nie tworzyły się kryształki lodu - mieszałam ze 3 razy mniej więcej co godzinę. Sorbet należy  wyjąć z zamrażarki 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

Uwagi: Sorbet możemy zrobić w maszynie do lodów - ochłodzoną w lodówce masę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Maszyny nie mam, robiłam więc tradycyjnie.






4 komentarze:

  1. Ewa.Zrobiło się letnio i wakacyjnie. A ja za tydzień będę się wygrzewać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobrego wygrzewania Ci życzę :) Tylko kto będzie komentował ????

      Usuń
  2. Ach, muszę sobie zamrozić truskawki, już tęsknię za tak pysznymi jak Twój sorbetami i koktajlami:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam