czwartek, 3 lipca 2014

Sernik truskawkowy na zimno

Pyszny, delikatny , truskawkowy sernik. Zmieniłam nieco składniki spodu, głównie ze względu na domowe zapasy. Używałam  żelatyny w płatkach a nie sypkiej. W przepisie podaję jednak żelatynę zwykłą tak jak w oryginale, gdyż jest ona bardziej popularna. 
Przepis ze strony Moje Wypieki


Składniki
 na spód:
140 g herbatników
70 g masła

na masę:
500 g świeżych truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka śmietany kremówki
1/4 szklanki miodu ( dałam mniej)
3 łyżki cukru (dałam mniej)
2,5 łyżki  żelatyny (użyłam żelatyny w listkach - 12 listków)
1/4 - 1/3 szklanki wody

przygotowanie
Składniki spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować.  Smacznego!

Uwagi: Po wymieszaniu składników, masy wyszło ok 1 l. I dla takiej ilości można przyjąć ilość żelatyny. Używałam żelatyny w listkach, po namoczeniu, rozpuściłam ją w 1/4 szklanki podgrzanego wina. 
Zgodnie z opisem na opakowaniu, ilość listków żelatyny których użyłam to 6 szt na 500 ml płynu.






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam