piątek, 4 lipca 2014

Sałatka z rukolą, fetą i malinami

To prawdziwie letnia sałatka. Niewielka ilość składników a efekt bardzo smakowity. Sałatka świetnie się sprawdziła jako dodatek do bagietki z wędzonym łososiem. Polecam!





składniki (2 porcje)

ok 60 g rukoli 
15 - 20 malin
100g pokruszonej fety
sól
pieprz
kwiatki lawendy do przybrania (opcjonalnie)
do polania
saszetka oleju kujawskiego ze smakiem czosnek
sos malinowy:
              1/4 szklanki przecieru z malin
               2 łyżki octu balsamicznego


przygotowanie
Przygotować malinowy sos. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym.
W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku.  Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl 
Oświadczam, że akceptuję regulamin 








7 komentarzy:

  1. Dopiero niedawno poznałam połączenie rukoli z malinami i muszę powiedzieć, że się w nim zakochałam :) Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam po raz pierwszy - smaczne! I o dziwo feta też pasi :)

      Usuń
  2. Ciekawy pomysł z dodatkiem malin. :) Dziekuję za udział w konkursie.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka feta bedzie najlepsza?:) mozesz polecic firme, z reguły feta jest za słona:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz - nie było mnie. Feta jest słona! Firmy nie polecę, ale warto kupić oryginalną grecką. Wszelkie fetopodobne są zdecydowaie gorsze. I po prostu dodać tyle aby całość za słona nie była. Szczęśliwie kuchnia to nie apteka - ma nam smakować i tyle

      Usuń
  4. Jaka feta bedzie najlepsza?:) mozesz polecic firme, z reguły feta jest za słona:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam