czwartek, 31 lipca 2014

Sałatka z młodych ziemniaków

Szybka do zrobienia, pożywna, kartoflana sałatka. Lekki sos i duża ilość ziół - taka sałatka świetnie sprawdzi się w porze  lunchu. 



składniki
500 g ugotowanych, młodych ziemniaków
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
2 łyżki posiekanej świeżego koperek
1 cebula - pokrojona w kostkę
łyżka kaparów
Świeżo zmielony pieprz do smaku
sos
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekane

przygotowanie
Składniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary, pieprz. Polać sosem, delikatnie wymieszać, przed podaniem schłodzić. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam