niedziela, 6 lipca 2014

Sałatka z fasolki szparagowej i cebuli

Prościej być nie może - fasolka i cebula. Trochę oleju i octu . I mamy pyszną letnią sałatkę . Zapraszam!




składniki
350 g zielonej fasolki szparagowej
1 biała cebula
oliwa z oliwek
chili w płatkach
szczypiorek 
sól, pieprz
do polania
saszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazylia
biały ocet

przygotowanie
Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie  - kilkanaście minut  od zagotowania wody - aby była miękka ale nie rozgotowana, albo ugotować na parze.
Lekko przestudzoną fasolkę  podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, dodać do fasolki. Wymieszać z chili, szczypiorkiem,  polać olejem, skropić octem, posolić i popieprzyć. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl 
Oświadczam, że akceptuję regulamin 




6 komentarzy:

  1. Lubię zieloną fasolkę. Sałatka zapowiada się pysznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest wyjątkowo prosta a olej z pomidorami i czosnkiem okazał się wyjątkowo udanym dodatkiem, sama byłam zdziwiona :)

      Usuń
  2. Czy można zrobić ją dzień wcześniej na obiad? Nie straci bardzo na jakości? Dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można fasolkę dzień wcześniej ugotować. Mieszałabym jednak wszystko przed podaniem. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam