sobota, 12 lipca 2014

Rostbef z grilla

Tym razem robiliśmy steki z rostbefu na grillu. Nasze wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 - 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste.





składniki  - 3 steki
ok 1000 g rostbefu ( miałam bez kości)
sól
marynata
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy dijon
płatki ostrej papryki do posypania, wg uznania


przygotowanie
Rostbef umyć i osuszyć. Przekroić na trzy steki ( gr ok 3 cm każdy) . Składniki marynaty wymieszać w misce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić. Grillować 3- 4 minuty z każdej strony, w zależności od nagrzania grilla. Smacznego! 
Uwagi: Szkoły solenia są dwie - solimy przed lub po grillowaniu. Tym razem wybrałam tę pierwszą i było ok.











2 komentarze:

  1. jak dla mnie to totalna bomba! super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dziękuję :) Grunt to dobrej jakości wół!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam