czwartek, 10 lipca 2014

Pasta z bobu

Bardzo smaczna pasta bobowa. Można ją zajadać samą , można z kawałkiem chleba, można jako dodatek do wędliny. Ponieważ rozgniatamy bób widelcem lub praską do ziemniaków, pasta nie jest zupełnie gładka, ma przyjemną lekko grudkowatą konsystencję. Inspiracją był przepis z tej strony.





składniki
ok 250 g ugotowanego, obranego bobu
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1 łyzka tartego parmezanu
garść listków mięty
sól, pieprz
sok z cytryny do doprawienia, trochę startej skórki cytrynowej

przygotowanie
Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić bób, dodać starty czosnek, podgrzewać mieszając. Zdjąć z ognia, rozgnieść ciepły bób praską do ziemniaków, lub widelcem, niezbyt dokładnie, przyprawić solą, pieprzem, dodać parmezan, wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Dolać więcej oliwy o ile pasta jest za sucha. Doprawić sokiem z cytryny i posypać otartą skórką cytrynową. Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Wczoraj przygotowałam podobną pastę i polecam ją wszystkim na śniadanko :) Podoba mi się twój pomysł z miętą z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta i bób to świetne połączenie! Polecam

      Usuń
  2. Beatko, a co ta za chlebek ?
    A pastę robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko, dzięki za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam