wtorek, 29 lipca 2014

Młoda kiszona kapusta

Tak ukiszona kapusta jest rewelacyjna! Nie trzeba jej mocno ubijać więc nie wymaga nawet wysiłku w zrobieniu. Jest tak smaczna, że zajadaliśmy ją jako surówkę bez żadnego doprawiania. Polecam!




składniki
główka młodej kapusty
czosnek 1 główka, podzielona na ząbki
korzeń chrzanu dł ok 6 -10 cm pokrojony na paski
liść chrzanowy
kminek - u mnie solidna garść
kilka gałązek kopru, najlepiej samych kwiatów + duży pęczek koperku
sól kamienna do smaku

przygotowanie
Zdjąć wierzchnie liście kapusty.Kapustę poszatkować, ja pokroiłam cienko nożem.  Włożyć do dużej miski zasypać solą ( sypać, mieszać i próbować czy wystarczająco słone) , posypać kminkiem, dodać ząbki czosnku  i odstawić na co najmniej  30 minut, aż kapusta puści sok. Wymieszać z pokrojonym koperkiem ( koper zostawiam w całości). Na dno naczynia (słój lub kamionka) w którym będziemy kisić położyć liść który zdjęliśmy z kapusty, drugi położymy na wierzchu. Kapustę  przełożyć do naczynia, lekko ugniatając, tak aby kapusta przykryta była sokiem. Położyć na wierzchu liść, na nim  mały talerzyk, a na talerzyku kamień lub inne obciążenie, przykryć ściereczką i odstawić na parę dni w temperaturze pokojowej. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam