środa, 30 lipca 2014

Kurczak w winie i ziołach z wolnowaru

Smaczny kurak zrobiony w wolnowarze. Dzięki temu aromatyczny i mało pracochłonny. Lubię wolnowar. Polecam!




składniki
4 kurze uda z pałkami
2 małe cebule, pokrojone w plastry
5- 6  ząbków czosnku
1 – 2 gałązki rozmarynu
Kilka gałązek oregano i tymianku
1 szklanka białego wina
¾ szklanki bulionu
¼ szklanki mąki
sól
pieprz
łyżka oliwy

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć.  Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron, tak aby się ładnie zezłocił .

Do misy wolnowaru włożyć zioła, na nich ułożyć cebulkę  i ząbki czosnku, ułożyć kurczaka. Na patelnię po smażeniu wlać bulion, zagotować i zebrać wszystkie smaki po smażeniu. Przelać do misy wolnowara. Mąkę wymieszać z winem, aby nie było grudek, dolać do kurczaka. Wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 10 godzin. Podawać np z ryżem lub kaszą. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Ewa. Na pewno zrobię, bo czas znów odkurzyć wolnowar. Już chyba ponad miesiąc nie był używany. A ten przepis mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszności! Bardzo lubię takie aromatyczne potrawy ;)



    czerrrwonaporzeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa. Zrobiłam. Wyśmienity. Dodałam wino z Samos-polecam, bardzo delikatne. Kurczak mięciutki i bardzo aromatyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mnie bardzo cieszy :) A zdjęcie???

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam