poniedziałek, 28 lipca 2014

Klasyczna sałatka z pomidorów czyli Caprese

Klasyczny włoski sposób podania pomidorów. Sałatka najlepsza oczywiście latem  - ważne są pomidory jakie do niej dajemy. Muszą  być naprawdę bardzo pomidorowe. Moim zdaniem najlepsze są "bawole serca" , chyba jedne z ostatnich prawdziwych pomidorów na rynku. Taką sałatkę robię tylko wtedy, gdy są one dostępne. Z innymi pomidorami zdecydowanie mniej smakuje.




składniki
4 duże, dojrzałe pomidory
1 - 2 kulki mozzarelli, najlepiej bawolej
1/4 szklanki  oliwy z oliwek, dodatkowo za skropienia
 sól, pieprz
garść liści bazylii

przygotowanie
Pokroić pomidory na  plastry grubości 0,6 - 1 cm i umieścić w misce. Polać oliwą i posolić. Pozostawić do marynowania na co najmniej 20 minut , najlepiej ok godziny - puszczą pyszny sok.  Pomidory wyjąć z marynaty, powstały sok przelać np do małego słoiczka. Dodać pieprz i wstrząsnąć aby składniki dobrze się połączyły. Pokroić ser mozzarella na  podobną grubość jak pomidory. Na półmisku ułożyć na przemian  plastry pomidora i  z plastry mozzarelli.  Zalać oliwą ze słoika, posypać bazylią, polać jeszcze oliwą i podawać. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Klasyka, ona zawsze zwycięży :) Smacznie u Ciebie :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację! Najlepsze sałatka latem, kiedy to pysznych pomidorów pod dostatkiem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam