niedziela, 20 lipca 2014

Jagniece mielone kotleciki czyli Köfte z grilla

Pyszne kotlety na grill, z mielonej jagnięciny. Ze Stambułu przyjechało z nami do kraju trochę różnych przypraw, między innymi przyprawa do köfte. A ponieważ sezon grillowy w pełni, mogliśmy ją wypróbować w grillowanych kotlecikach. Kotleciki wyszły świetne, następnym razem sprawdzę wersję wołową. Uprzedzając ewentualne pytania - dodanie sody powoduje, że mięso jest bardziej puszyste, nie jest twarde ( cytuję autorkę przepisu)Polecam! 
Inspiracją był przepis  ze strony Turcja od Kuchni


składniki
600 g mięsa mielonego średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej jagnięciny)
4 ząbki czosnku
1 łyżka tureckiej przyprawy do köfte  (jeśli takiej przyprawy nie mamy,  mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki))
sól
pieprz
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
mały pęczek natki pietruszki

przygotowanie
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować  dowolnej wielkości mielone kotleciki -  kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku. Podawać np z tureckim chlebkiem  - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego!







8 komentarzy:

  1. Ewa. No i jeszcze bakłażan do kompletu....Uaaaa!!!! Po prostu rozpusta kulinarna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były jeszcze pomidory i cukinie z grilla - nie było złe :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Na grilla ?? chyba na grill ? Kłania się odmiana rzeczowników przez przypadki.

      Usuń
  3. żeby tak się teleportować obok tego grila

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mozna usmazyc je na patalni?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam