poniedziałek, 14 lipca 2014

Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem

Pyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki.
Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery"



składniki
1 kg wołowiny (u mnie łopatka)
4 łyżki masła lub oliwy
500 g młodej drobnej cebuli
10 ząbków czosnku
3 łyżki białego octu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki wody)
przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso  umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki ( kostka 4 x4 cm) W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać mięso i obsmażać na średnim ogniu aż soki odparują. Przełożyć do misy wolnowaru. Do garnka włożyć obrane cebulki i obrane ząbki czosnku, w całości. Podsmażać przez 4 - 5 minut aż lekko się zbrązowią.  Dodać 2 szklanki wina, ocet, cynamon i ziele angielskie. Zagotować i przelać do wolnowaru. Przykryć, ustawić program na low i gotować 10 godzin. Po tym czasie mięso powinno być już bardzo miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego!
Uwagi: W orginalnym przepisie, wszystkie składniki po kolei dodajemy do garnka, obsmażając, a następnie dodajemy przyprawy, ocet i 4 szklanki gorącej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu 3 godziny. 








2 komentarze:

  1. Ale pyszne mięsko, muszę wypróbować, ja właśnie robię gulasz z łopatki z papryką i ziemniakami (wg,kuchni lidla,) zapowiada sie równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy Lidla całkiem są niezłe. A ten radzę sprawdzić zanim zniknie młoda cebulka - jest pyszna!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam