wtorek, 15 lipca 2014

Gazpacho - chłodnik hiszpański

Moja wersja hiszpańskiego gazpacho. Pomidory muszą być dojrzałe i pachnące. Ilość czosnku zależy od naszych upodobań.




składniki
6 sporych dojrzałych pomidorów
3 papryki (2 czerwone i 1 żółta)
3 - 4 ząbki czosnku
1 spora cebula
8 ogórków gruntowych
parę łyżek oliwy  z oliwek
sól, pieprz
ocet winny  do smaku

przygotowanie
Warzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek, pomidory sparzyć i obrać ze skóry 
( nie zawsze to robię ). Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, i octem do smaku. Mocno schłodzić przed podaniem. Podawać przybrane warzywami pokrojonymi w drobną kostkę.
Uwagi. Zupę można rozrzedzić wodą , ale ja wolę wersję gęstą.






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam