wtorek, 8 lipca 2014

Chłodnik z sokiem z kiszonych buraków

Błyskawiczny do zrobienia chłodnik. Jeden z moich ulubionych. Robi się szybko, ma piękny kolor, jest tylko jeden warunek - trzeba mieć sok z kiszonych buraków. A ponieważ ukiszenie buraczków to żaden kłopot, zachęcam  - kiście!!! Buraczki są pyszne, a chłodnik z dodatkiem soku rewelacyjny.




składniki ( 4 porcje)
400 g jogurtu greckiego
400 g kefiru
parę łyżek śmietany (opcjonalnie)
szklanka soku z kiszonych buraków (np z tego przepisu)
10 rzodkiewek
3 nieduże ogórki 
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
parę kiszonych buraczków, jeżeli nie mamy  - 2 - 3 małosolne ogórki

przygotowanie
Ogórki obrać , pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki i buraczki (lub ogórki małosolne) pokroić w kostkę lub paski, posiekać koperek i szczypiorek.
W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać sok z kiszonych buraczków, wymieszać. Dodać do zupy pozostałe składniki. Wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soku  i przyprawić  solą.  Przed podaniem mocno schłodzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, sprawdzić czy chłodnik nie wymaga doprawienia. Podawać przybrane koperkiem,i szczypiorkiem. Smacznego!










2 komentarze:

  1. sok z kiszonych buraczków bywa w eko warzywniaku w Nowosolnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W eko warzywniaku w Nowosolnej jest sporo różności - znam :) , no, ale na razie mam swój kwach, jak zabraknie , wtedy będę szukać

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam