środa, 9 lipca 2014

Chłodnik ogórkowy

Orzeźwiający chłodni . Czyli jeszcze jeden  do kolekcji A ponieważ upały mają zaraz się skończyć, zajadajmy póki można!



składniki (na ok 1100 ml zupy)
ok 500 g zielonych ogórków
400 g kefiru
200 g jogurtu greckiego
pęczek koperku
10 rzodkiewek
2 małosolne ogórki
1 - 2 starte ząbki czosnku
sól, pieprz ew chili w płatkach do smaku
sok z cytryny
oliwa do polania

przygotowanie
zielone ogórki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, przetrzeć przy pomocy blendera. Dodać kefir i jogurt, starty czosnek, wymieszać. Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroić w paski lub kostkę, koperek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z  cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, pokrojoną rzodkiewką i polane oliwą, Smacznego!





2 komentarze:

  1. Ewa. Zrobię, zrobię,zrobię. Na pewno. Jak wrócę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypoczywaj, zawsze możesz zrobić za rok :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam