wtorek, 17 czerwca 2014

Zielone szparagi w cieście francuskim

Oj ! To była bardzo smaczna przekąska. A że sezon szparagowy pomału zbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam camembert'a, ale można użyć dowolnego, dobrze rozpuszczającego się sera. Również szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną  szynką. 
Podobny przepis znalazłam w  książce "Pie" Angeli Boggiano.



składniki ( 6 porcji)
500 g szparagów zielonych
opakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g)
100 g  sera (użyłam camemberta)
pęczek szczypiorku, posiekanego
6 plastrów szynki (użyłam serrano)
25 g parmezanu, startego
łyżka oliwy
czarny pieprz

przygotowanie
Przygotować szparagi. Umyć, osuszyć, a  zdrewniałe końce odłamać. Nie obierać. Podzielić na 6 porcji
Z ciasta wykroić 6 kwadratów. Na  każdym ułożyć po kawałku sera, posypać szczypiorkiem i pieprzem, na to plaster szynki. Po przekątnej kwadratów ciasta, mniej więcej do połowy, ułożyć szparagi, końce z główkami zostawić poza ciastem. Następnie zawinąć dolny narożnik ciasta na szparagi, posmarować lekko brzegi ciasta wodą i nałożyć dwa pozostałe narożniki, lekko docisnąć - szparagi zostaną zamknięte w "kopercie". Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto i szparagi posmarować oliwą, posypać parmezanem i pieprzem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 20 - 30 minut, aż ciasto ładnie spuchnie i się zezłoci, a szparagi będą miękkie. Podawać natychmiast. Smacznego!







1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam