czwartek, 19 czerwca 2014

Szaszłyki z jagnięciny czyli sis kebab

Bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne szaszłyki z jagnięciny. Pomidory pieką się świetnie, nie rozpadają się i mają zupełnie inny smak niż smażone na  patelni. Kolejny przepis z nie najlepszej książeczki dla turystów o kuchni tureckiej. Książeczka marna, ale jagnięcina wyszła super!



Składniki
500 g baraniny lub jagnięciny
1 łyżka oliwy
cebula
2 łyżeczki soli
3 małe pomidory
2 - 3 papryki
1 łyżka oregano

Przygotowanie
Cebulę przekroić na pół posypać solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wycisnąć z cebuli maksymalnie dużo soku.
Umyte i osuszone mięso pokroić na 2-3 cm kostkę. Dodać oliwę, sól, sok z cebuli ( włożyłam też wyciśnięte kawałki cebuli). Odstawić na 1 - 2 godziny. Mięso nadziać na szpadki (jeżeli używamy drewnianych, namoczyć je przed użyciem w wodzie), przekładając kawałkami pomidorów i papryki. Na jedną szpadkę wkładać 4 - 5  kawałków mięsa. Nie nakładać ciasno, nie dociskać warzyw  i mięsa  do siebie. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posolić i posypać oregano. Smacznego!

Uwagi: Nasza cebula jest zdecydowanie mniej soczysta niż cebula turecka. Tamta nie  jest też taka ostra jak nasza - ta którą jedliśmy była wręcz słodka. Wyciśnięcie soku podaną metodą nie jest więc wcale takie proste. Warto wziąć 2-3 cebule, i po wyciśnięciu soku, obłożyć nimi mięso. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam