poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków

Bardzo smaczna i pożywna sałatka. Moją zrobiłam wyjątkowo szybko, gdyż wszystkie składniki były ugotowane wcześniej - obiadowe resztki z poprzedniego dnia. Proporcje warzyw zależą tak na prawdę od tego, co nam zostało  :) Polecam!




składniki
200 g ugotowanych młodych ziemniaków
150 g ugotowanego, obranego bobu
150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
Kilka główek szparagowych (opcjonalnie)
1 młoda cebula
sos
100 g jogurtu naturalnego
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka koperku, posiekanego
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
2 ząbki czosnku, posiekane
parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu
sól, pieprz

przygotowanie
Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób zostawiamy w całości. Cebulę pokroić e pólkrążki. Wszystkie warzywa włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Świetna ta sezonowa sałatka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, najważniejsze że lodówka wyczyszczona a efekt smaczny :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam