sobota, 21 czerwca 2014

Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami

Kolejny przepis na roladę z polędwiczki wieprzowej. (Polędwiczka z chorizo tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. 






składniki ( 4 porcje)
1 polędwiczka ok 500 g
pasta z rukoli:
125 g rukoli
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy z pomidorów)
2 łyżki tartego parmezanu
farsz:
6 pomidorów suszonych (z oliwy)
50 g żółtego sera ( użyłam cheddara)
sól
pieprz
ok 100 - 150 g szynki suszona, typu parmeńskiego, cienkie plastry,  do obłożenia polędwiczki

przygotowanie
Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą  - należy go odciąć i odłożyć na bok. Rukolę  rozdrobnić w blenderze razem z oliwą. Przełożyć do miseczki, wymieszać z parmezanem.
Ser zetrzeć na tarce . 
Jeżeli odcięliśmy tzw główkę , należy ją posiekać w blenderze.
 Położyć mięso na desce i ostrym nożem rozciąć wzdłuż , ale nie do końca, tylko tak , aby można je było rozłożyć jak książkę. Przykryć folią spożywcza i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć.
Na tak przygotowanym płacie mięsa rozłożyć równomiernie: najpierw warstwę pasty z rukoli ( 1/2), posypać tartym serem (całość), posiekane mięso, reszta pasty z rukoli. Na końcu, pośrodku mięsa (równolegle do dłuższego boku ) ułożyć pasek z  suszonych pomidorów. Zwinąć całość w roladę, obłożyć szynką. Plastry szynki układać wzdłuż rolady, tak aby wystawały poza koniec mięsa. Wystającymi kawałkami zabezpieczamy boki rolady. Całość obwiązać sznurkiem kuchennym.  Blaszkę lub naczynie do pieczenia polać oliwą. Ułożyć mięso, polać oliwą  i  wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na  40  - 50 minut.  Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego!







2 komentarze:

  1. Ewa.Ha!!! Akurat w tym tygodniu to robiłam. Chociaż wyglada bardzo smakowicie i pięknie to okazało sie , ze smak suszonych pomidorów kompletnie nie odpowiada mojej rodzinie. Ale przecież są różne gusta i myślę, że niejedna osoba bedzie sie tym zajadać ze smakiem. I tego wszystkim życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ta rodzina! :) Ja suszone strasznie lubię, tak jak wszyscy domownicy - podejrzewam, że Kapsel i Fredek też by zjedli !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam