sobota, 7 czerwca 2014

Mielona karkówka na szpadkach - grill

Było pysznie! Kiedy zobaczyłam w tv Karola Okrasę robiącego kotleciki z karkówki, zastanawiałam się czy przepis nie jest nieco przekombinowany. Ale połączenie karkówki z fasolą okazało się naprawdę fajne, przyprawy dobrze dobrane. Gruszki upiekły się fantastycznie i razem z ostrym, jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam!
Przepis Karola Okrasy




składniki
mięso
800 g karkówki
6 ząbków czosnku
150 g czerwonej fasoli z puszki
1- 2 łodygi selera naciowego
5 - 6 szt suszonych pomidorów ( suchych)
1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki
1 cebula
1 łyżeczka harissy (ostra pasta z papryki)
1 łyżeczka mielonego kminu
skórka otarta z limonki
sól
pieprz
oliwa

gruszki
4 gruszki
garść listków mięty, posiekanych
1 limonka
1 łyżeczka harissy
sól
oliwa

sos
250g jogurtu greckiego
garść mięty, posiekanej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka harissy
sok z 1 limonki
sól
oliwa

przygotowanie
mięso
Karkówkę zmielić. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić solą pieprzem i oliwą. Bardzo dokładnie wymieszać.
Podzielić na równe części ( u mnie wyszło 21 ) i formować wałeczki grubości cygara. Warto posmarować ręce oliwą - ułatwia formowanie wałeczków. Gotowe wałeczki nadziać na drewniane szpadki, wymoczone wcześniej w wodzie.  Dobrze jest gotowe mięso wstawić na jakiś czas do lodówki (min 30 minut)
gruszki
Gruszki podzielić na ćwiartki. W misce wymieszać oliwę, miętę, sok z  limonki, otartą z limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut.
sos jogurtowy
Wszystkie składniki sosu wymieszać.

Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć  mięso. Obracać w trakcie grillowania. Mięso podawać z sosem jogurtowym i gruszkami polanymi resztka marynaty. Smacznego!





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam