piątek, 20 czerwca 2014

Makaron zapiekany z łososiem

Bardzo dobre danie na zabiegane popołudnie. Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest zupełnie niezły. Można użyć dowolnego makaronu, np tego który został nam z poprzedniego dnia. Polecam!



 składniki (4 porcje)
200 g makaronu np Farffale
150 g łososia wędzonego na ciepło
duża garść ziół - kolendry, natki pietruszki, bazylii
100 g startego chedara lub innego ulubionego sera startego na tarce o dużych oczkach
mozzarella w kulkach ok 10 kulek, lub jedna duża kula, podarta na mniejsze
150 ml śmietany 30%
płatki chili
pieprz, sól

przygotowanie
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną wodą, odcedzić. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Naczynie do zapiekania posmarować masłem lub oliwą, wyłożyć połowę makaronu, posolić, popieprzyć, rozłożyć równomiernie kawałki łososia, posypać połową ziół, solą i pieprzem, przykryć pozostałym makaronem. W misce wymieszać starty ser ze śmietaną, mieszanką równomiernie polać makaron. Posypać resztą ziół, kulkami mozzarelli i płatkami chili.  Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 30 minut, aż wierzch się przyrumieni a całość będzie gorąca. Posypać resztą pietruszki i podawać. Smacznego! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam