niedziela, 22 czerwca 2014

Kurczak w jogurcie


Pyszny kurak! Marynata z jogurtu i ostrej papryki sprawdziła się rewelacyjnie. Najlepiej oczywiście kupić kurczaka zagrodowego gdyż jest on zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Zamarynować najwygodniej dzień wcześniej a następnego dnia pozostanie nam tylko pieczenie. Polecam!
Przepis ze strony Eating Well





składniki
8 kawałków kurczaka ( np.uda kurczaka) - użyłam całego kurczaka podzielonego na 8 części 
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka  jogurtu naturalnego  - użyłam greckiego
2 ząbki czosnku, starte
1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
1 i  1/2 łyżeczki suszonej mięty
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Kurczaka umyć i osuszyć. Jeżeli mamy całego ptaka  - podzielić na 8 części.  Umieścić mięso w dużej misce . Dodać sok z cytryny i wetrzeć w mięso. W naczyniu wymieszać jogurt, czosnek, imbir, paprykę, miętę i sól. Wlać mieszaninę jogurtową na kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę  do 24 godzin .
Piekarnik nagrzać do 205 st.C. Mięso wyjąć z marynaty, nie usuwałam jogurtu, Ułożyć  na ruszcie (ruszt ustawić na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec przez ok 45 min do 1 godziny. W połowie pieczenia kawałki kurczaka przewrócić na drugą stronę. Podawać natychmiast np z ryżem. Smacznego!






2 komentarze:

  1. witam :)
    jak piekłaś kurczaka , jak ustawiłaś piekarnik?? góra dół , termoobieg ... ??
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. góra - dół bez termoobiegu, przepraszam za brak odpowiedzi, przeoczyłam komentarz , pozdrowienia

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam