środa, 25 czerwca 2014

Kompot z rabarbaru i truskawek

Najzwyklejszy rabarbarowo - truskawkowy kompot. Warto go dobrze schłodzić przed podaniem, będzie idealny na letnie upały.



składniki
1 kg rabarbaru
500 g truskawek
laska cynamonu
parę ziarenek kardamonu
1/2 limonki
cukier do smaku
trawa cytrynowa (opcjonalnie)
1200 ml wody

przygotowanie
rabarbar umyć, obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. truskawki umyć, odciąć szypułki, jeżeli owoce są duże przekroić na pół . Rabarbar włożyć do garnka, dodać cukier, kardamon, limonkę, cynamon i trawę cytrynową. Zalać wodą, zagotować. Kiedy rabarbar się zagotuje dodadać  truskawki i od tego momentu gotować ok 5 minut. Wyłączyć gaz, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Można dorzucić parę listków świeżej mięty. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać przecedzony lub z owocami - jak lubimy. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam