niedziela, 15 czerwca 2014

Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur

Przepyszne gołąbki z jagnięciną i kaszą bulgur. Jeżeli do tej pory nie gotowaliście tej kaszy, to najwyższa pora spróbować. Jest znakomita, idealnie sprawdziła się w gołąbkach.



składniki
Porcja na 20 gołąbków 
2 średnie główki młodej kapusty (Możemy kupić 3 mniejsze, większe liście zużyć do gołąbków, z reszty zrobić surówkę lub ugotować )
400 g zmielonej jagnięciny
220 g kaszy bulgurl,
1 średnia cebula 
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1  - 2 łyżeczki mięty
do polania
450 ml bulionu (użyłam baraniego, ale może być wołowy)
puszka krojonych pomidorów
płatki chili lub pasta paprykowa
sól, pieprz.

przygotowanie
 Przygotować kaszę. Bulgur opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić przykryć i odstawić na 30 minut aby kasza zmiękła. Po kilku minutach sprawdzić czy nie trzeba dolać wrzątku - jeżeli woda została wchłonięta dolać gorącej, już bez solenia, przemieszać i przkryć. Cebulę i czosnek obrać zmiksować w blenderze bardzo drobno.
Kiedy kasza jest już gotowa szykujemy farsz: połączyć baraninę z na wpół miękkim bulgurem, dodać cebulę z czosnkiem, pietruszkę, miętę, paprykę, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.
Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście umyć i zachować. Z główki oddzielamy maksymalnie dużo liści, a główkę z której już nic nie możemy oderwać należy  zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Z tak sparzonej główki  zdjąć kolejno pozostałe liście.  Liście, które oddzieliliśmy wcześniej, sparzyć aby zmiękły. Jeżeli jest to konieczne, przycinąć wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Wymieszać w garnku bulion z pomidorami, doprawić pieprzem, solą i chili ( wg smaku). Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym bulionem z pomidorami, przykryć.
Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C  ok 1 godziny  Smacznego!










.   

6 komentarzy:

  1. Świetne połączenie! Wyglądają mega apetycznie ... !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jagnię zawsze pyszne, a bulgur sprawdził się świetnie!

      Usuń
  2. Jak ja dawno gołąbków nie jadłam! Wciągnęłabym ze trzy:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robię zbyt często - oddzielanie liści kapusty nie jest fajne ! A też lubię :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj, ja też! Gdyby jeszcze ktoś zrobił!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam