poniedziałek, 16 czerwca 2014

Flammkuchen z botwinką

Bardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. 



składniki (na 3 placki)
ciasto z tego przepisu
liście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki
1 młoda cebula
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch
200 g fety
papryka w płatkach

przygotowanie
Botwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko solą, płatkami chili, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15 minut, aż liście lekko się podpieką. Cebulkę i szczypior pokroić w krążki, cebulę w cienkie pół krążki.

Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować trzy cienkie placki. Ułożyć je na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować 2 - 3 - ma łyżkami jogurtu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem  i ewentualnie delikatnie posolić, posypać płatkami chili

Na śmietanie rozłożyć podpieczoną botwinkę, szczypior i pokrojoną cebulę, posypać pokruszoną fetą. Można dać na wierzch łyżkę jogurtu.

Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec  pojedynczy placek  na blaszce 12 minut,  na kamieniu 7 minut.
Smacznego!

Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Piekłam na blasze, żeby łatwiej było zsuwać placki, blachę włożyłam do piekarnika dnem do góry. Grzanie góra dół + dodatkowo włączyłam  opcję podpiekania od góry.







6 komentarzy:

  1. Ewa.Podpłomyki z zieleniną. Czy moze byc coś prostszego? I tańszego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale trafiłaś z tym przepisem. Właśnie miałem wyrzucić liście z łodygami od buraków, a tak to się zje.
    A feta z tektury, czy jakaś specjalna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Feta taka bardziej feta niż fetopodobna, może być też taki bałkański, byle nie to coś co się prawie smaruje i nie pomnę jak nazywa

      Usuń
  3. Trochę przepiekłem buraki. Z liści zrobił się susz. Żeby nie zdmuchnęło go z placka, do fety dodałem tartej mozzarelli.
    Smaczne i ciekawe danie.Dziękuję.
    P.S. A co zrobić z obierkami od buraków?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam