sobota, 28 czerwca 2014

Bób z patelni na grzankach

Zostało trochę bobu? Obieramy, podsmażamy, doprawiamy i wrzucamy na grzanki . To bardzo smaczny początek bobowego sezonu. Do podgryzania wolę bób starszy, już brązowy, ale do sałatek czy na grzanki własnie taki młody  jest najlepszy. Bób tak przyprawiony jest pyszny, więc jeżeli nie mamy chęci na grzanki - zjedzmy sam bób!



składniki
ok 200g bobu, ugotowany i obrany
1 ząbek czosnku
chili w płatkach
kilka listków mięty
sól
1 kulka Mozarelli
10 grzanek z bagietki

przygotowanie
Przygotować grzanki. Pokrojoną bagietkę obsmażyć na maśle na patelni z dwóch stron, lub wstawić do piekarnika pod grill.
Bób wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek, posiekaną miętę, chili, solimy, podgrzewamy, mieszając. Na ciepłych grzankach  kładziemy po 2 kawałki urwanej z kulki mozzarelli, na niej układamy bób, posypujemy chili i natychmiast podajemy. Smacznego!








4 komentarze:

  1. W kazdej postaci uwielbiam bob.Moze byc na grzankach.Alez mi narobilas smaka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podbijam, bo widzę że robi się mały boom (bóm?) na bób i słusznie. Bardzo zdrowe i smaczne warzywo, polecam też w formie pasty. Albo gotowany. Albo sałatki. Ogólnie - polecam w każdej formie i postaci. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bób mogę w każdej postaci, a on chyba u nas troszkę nie doceniany :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam