niedziela, 11 maja 2014

Zielone szparagi z chili i szalotką


Błyskawiczne danie z zielonych szparagów. Szalotka z solą to znakomity dodatek. I jeszcze chili i oliwa. Mniam!

przepis oryginalny tutaj



składniki
500g zielonych szparagów
1 mała szalotka
1 suszone czerwone chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili (ile kto lubi)
1 cytryna

Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! Następnie cieniutko pokroić szalotkę, połączyć ją z dużą szczyptą soli.  Wymieszać  - rozetrzeć - palcami, i odstawić.

Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać łyżkę  oliwy z oliwek, a następnie wrzucić na patelnię szparagi. Doprawić solą i smażyć , aż będą ugotowane ale nadal chrupiące, 3 do 5 minut.

Ułożyć szparagi na talerzu. Zmiażdżyć suszone chili na drobne kawałki, a następnie wymieszać z szalotką i posypać tą mieszaniną szparagi. Lekko posolić, można polać oliwą, podawać z ćwiartkami cytryny. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam