sobota, 31 maja 2014

Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze

Briami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne.  Briami  jest zazwyczaj podawane w temperaturze pokojowej , ale można również podać ciepłe, prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam!
oryginalny przepis tutaj     



składniki
3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki 
2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej)
4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry lub 1 puszka pomidorów ( podzielić na trzy części)
1 szklanka startego sera typu parmezan lub  Parmigiano Reggiano ( podzielić na 2 części)
3 średnie cukinie - pokrojone w kostkę ok 1,5 cm
2 małe bakłażany - pokroić w kostkę ok 1,5 cm
1/4 szklanki bulionu - kurzy lub warzywny
1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki +  liście - do dekoracji
Oliwa do polewania:
1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
6 ząbków czosnku -drobno posiekane
2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano, lub 1 łyżeczka suchego
1/4 łyżeczki  płatków czerwonej papryki
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 duży pęczek świeżych liści bazylii - cienkie plasterki

przygotowanie
Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.
Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem )
W średniej misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, płatki papryki, sól, pieprz, bazylię i oregano.
Tą mieszanką lekko posmarować spód misy, ułożyć warstwę z  ziemniaków.
Na ziemniakach ułożyć ok 1/3 krążków cebuli , na to 1/3 pomidorów, posypać połową sera.
Ułożyć kawałki cukinii  i skropić częścią oleju.
Na warstwie cukinii ułożyć  kolejną część (1/3) cebuli a na niej 1/3 pomidorów. Skropić olejem, na to warstwa z bakłażanów, ostatnia warstwa cebuli, pomidorów i posypać pozostałym serem. Wlać resztę oleju i bulion.
Poszczególne warstwy lekko solić i pieprzyć 
Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie low

Odkryć wolnowar  , posypać wierzch dania pietruszką , i pozwolić potrawie odpoczywać 20 minut przed podaniem. Smacznego!


Uwagi: Przede wszystkim następnym razem nieco zmieniłabym kolejność warstw. Bakłażany powinny znaleźć się na spodzie (zamiast cukinii) a cukinię dałabym w miejscu bakłażanów. Dzięki temu bakłażany od początku byłyby przykryte, a to wydaje mi się dla nich lepsze. Dałabym więcej sera. Moim zdaniem sama oliwa z przyprawami to trochę mało, tak więc warto poszczególne warstwy doprawiać ,albo warzywa przed włożeniem do wolnowaru wymieszać w oliwie i przyprawach - i to wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem.








3 komentarze:

  1. Skusiłam się na te warzywa, ale wyszły średnio. Chyba jutro zapieke je pod beszamelem, bo wygląda mi, że w tej postaci będą lepsze. Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten przepis, tak jak pisałam zdecydowanie za mało ma przypraw, tak więc zgadzam się - ja doprawiałam już na talerzu i były niezłe. A z beszamelem dobry pomysł :)

      Usuń
    2. Ewa. Ja je przyprawiłam na ostro, nawet ciut za ostro, dlatego mi przyszedł do głowy beszamel.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam