niedziela, 25 maja 2014

tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Majowe wyzwanie blogerek i blogerów  to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super!
Inspiracją był przepis na Bon Appetit



składniki ( 4 sztuki)
ciasto kruche
200 g mąki
50 g masła
50 g smalcu
2 - 3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
nadzienie
8 szt zielonych szparagów
2 cebulki dymki, biała i zielona część, lub 2 - 3 szalotki + szczypior
kozi serek podzielony na male kawałki
2 spore łyżki śmietany
2 jaja
sól
pieprz

przygotowanie
 ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut. 
Farsz
Szparagi: szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać.  Zielonych szparagów nie obieramy. Obciąć główki, odłożyć na bok a resztę szparagów pokroić w plasterki. Cebulę dymkę lub szalotkę obrać, pokroić na ćwiartki lub połówki ( zależy od wielkości) włożyć do miseczki, polać oliwą , posolić i popieprzyć, dodać  szparagowe główki, wymieszać. Ułożyć szparagi i cebulkę na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st na 15 minut, w połowie obracając, aby warzywa zmiękły i nieco się przyrumieniły. Można też cebulę poddusić na patelni i po chwili dodać szparagowe główki. Szparagi pokrojone w plasterki razem z pokrojona zieloną częścią dymki (szczypiorem) poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut. 
W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz.

tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę  wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia.

Wypełnić tarty. 
Na dno każdej wyłożyć plasterki szparagów i szczypioru, posypać kawałkami koziego serka, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułozyć po 2 główki szparagowe i kawałki cebuli. Można posypać szczypiorkiem.
Wstawić do piekarnika (190 st C) na 20 - 30 minut.Masa musi się całkowicie ściąć, a cebulka lekko się przyrumieni. Smacznego!









super piknik wspólnie szykowali:


ORGANIZATORKI :
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
UCZESTNICY :
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com


20 komentarzy:

  1. Dziękuję za wspólne piknikowanie :)
    Wspaniałe tartaletki i do tego ukochane szparagi <3 Jedną porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak dawno już nie robiłam tarty, muszę to nadrobić :)
    dziękuję za wspólną akcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała propozycja, mniam!
    dziękuję za wspólną zabawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa. Nie wiem kiedy wy to przygotowywałyście, ale, Beata, na litość, kiedy ty masz na to wszystko czas? Przecież dopiero wróciłaś z wojaży!!!! A może to-zapytam podejrzliwie-jakaś ściema?????
    Tartaletki schrupałam od razu, wyglądają bosko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa.Drobna pomyłka. SchrupaŁABYM, bo przecież ich nie zrobiłam!!!

      Usuń
    2. No pewnie,że mała ściema! Szykowałam przed wyjazdem :) A wyszły smaczne

      Usuń
  5. Oooooo...aż dostalam ślinotoku! Genialne:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym nie tylko na pikniku, piękne i apetyczne. :) Dziękuję Beatko za wspólne piknikowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł, idealne na piknik na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. łał! jestem pod wrażeniem! świetne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie musiało być na Twoim pikniku. Dziękuję za wspólne piknikowanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszności! dziś miałam na obiad tartę, ale chętnie przekąsiłabym i Twoją tartaletkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności :-) kradnę przepis :-) dziękuje za wspólną zabawę :-) było pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam za szparagami, ale tartaletki bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszne tarteletki przygotowałaś na nasz wirtualny piknik :) dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach jakie smakowite te Twoje cudeńka:-) Dzięki za wspólne piknikowe chwile:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzięki za miłe wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. smakowicie wypieczone, tylko sięgać po nie chce się...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam