wtorek, 27 maja 2014

Pieczony kalafior

Nie jestem miłośniczką gotowanego kalafiora, zwłaszcza tego gotwanego w większości naszych  domów, czyli bardzo miękkiego,  w zasadzie rozgotowanego. Kalafior przygotowany w taki sposób jaki podaję poniżej, jest chrupiący i jędrny. Ci, którzy lubią wersję  miękką warzyw, mogą wręcz uważać, że jest niedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego kalafiora. Piekłam jeden nieduży kalafior, i była to, moim zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany kalafior może być dobrą przystawką lub po prostu dodatkiem do mięsa.
 Przepis z tej strony



składniki (na 6 porcji)
2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięte
oliwa z oliwek 
½ łyżeczki przyprawy  sumak
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sok z cytryny
garść pietruszki, posiekana
sól morska
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory  obficie skropić oliwą, posypać  solą, sumakiem i kminem.
Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco  temperaturę jeżeli kalafiory zaczynają się zbyt przypiekać. Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane a  widelec wchodzi w nie tylko z niewielkim oporem.
Przed podaniem skropić ponownie  dobrej jakości oliwą z oliwek i sokiem z cytryny , a następnie posypać  pietruszką i  posolić. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Jeszcze pieczonego kalafiora nie jadlam.Wyglada bardzo apetycznie.Ostatnio robilam smazonego z parmezanem,tez smakowal super1

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam