środa, 28 maja 2014

Młoda kapusta z boczkiem

Nastał czas młodych warzyw, jest i młoda kapusta. Przygotowanie jej nie wymaga wiele wysiłku, a efekt jest całkiem smakowity. Lubię dodać kostkę rosołową ( wiem, wiem nie należy) ale to tylko kwestia gustu, jak ktoś jest kostek wrogiem - niech nie dodaje. Ja z kolei nie dodaję cukru do wody w której kapustę gotuję. Do kapusty młode ziemniaki, sadzone jajo, zsiadłe mleko - i obiad gotowy! Zapraszam!




Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku lub kopru
2 średnie cebule
ok. 300 g boczku wędzonego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki octu balsamicznego 

sok z cytryny
1/2 kostki rosołowej (opcjonalnie)
sól, pieprz


    przygotowanie
    Kapustę umyć, przekroić na cztery części, pokroić w paski nożem lub robotem. Zdarza się że młoda kapusta ma goryczkę. Aby się jej pozbyć należy wodę z pierwszego gotowania kapusty wylać. Czyli należy  przełożyć kapustę do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować a następnie wodę odlać. Ponownie zalać kapustę zimną wodą. Posolić, (można dodać 1/2 kostki rosołowej i trochę cukru), zagotować. Gotować do miękkości  - ok 15 minut
    W międzyczasie obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na sporej patelni roztopić masło i podsmażyć lekko cebulę - tak aby nieco zmiękła. Dodać boczek, nadal smażyć aż boczek się trochę wytopi i zrumieni. Posypać łyżką mąki, mieszając dokładnie.
    Kiedy kapusta jest miękka należy przełożyć ją przy pomocy łyżki cedzakowej na patelnię z boczkiem, dokładnie wszystko wymieszać. Jeżeli kapusta wydaje się za gęsta możemy ją rozrzedzić wodą pozostałą po gotowaniu. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 2- 3 minuty, pod koniec wsypujemy dużą garść posiekanego koperku. Można lekko dokwasić cytryną. Smacznego!






    4 komentarze:

    1. Ale to mus być dobre :)

      U mnie wersja bez boczku - ale w najbliższym czasie postaram się wypróbować Twoja :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Polecam, jeżeli tylko lubisz boczek - to jest to bardzo smaczna opcja!

        Usuń
    2. Odpowiedzi
      1. Może tylko lekko tłustawe :) Ale bardzo lekko!

        Usuń

    Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam